Pikantny sos czosnkowy

Jestem zdania, że domowe sosy są najlepsze. A ten szczególnie uwielbiam.

Składniki:
  • majonez
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • łyżka mleka
  • pół łyżki keczupu pikantnego
  • przyprawa do gyros lub do grilla
  • ostra papryka w proszku

 Do małej miseczki wrzucamy 3 łyżki gęstego majonezu, łyżkę mleka i pół łyżki keczupu pikantnego. Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce i wrzucamy do reszty. Ważne, aby był to czosnek polski, bo ma intensywny smak. Czosnku chińskiego musielibyśmy wrzucić całą główkę. Całość przyprawiamy przyprawą do gyros lub grilla i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.

Z czym byście go zjadły?

1 komentarz:

to i owo DLA ZDROWIA