Krokiety jajeczno-pieczarkowe

Małż sobie zażyczył na obiadek. Po spróbowaniu stwierdził, że muszą one znaleźć się na świątecznym stole.











Ciasto:
·        2 szklanki mąki
·        2 szklanki mleka
·        3 jajka
·        3 łyżki oleju
·        Sól

Połączyć wszystkie składniki ciasta i zmiksować na gładką  lejącą się masę. Odstawić na bok.
 
Farsz:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić na małe kosteczki. Przesmażyć cebulę i pieczarki na maśle na małym ogniu. W trakcie posolić i dusić, aż wyparuje cały płyn.




Jajka pokroić w kosteczkę. Ja wspomogłam się szatkownicą do gotowanych warzyw - nie nawidzę kroić jajek. Natkę pietruszki posiekać.

Połączyć jajka, natkę i farsz pieczarkowo-cebluowy . Dobrze wymieszać.

Dodatkowo:
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej

Smażymy naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.
Na usmażonych naleśnikach kładziemy farsz i zawijamy w krokiety ( zaginamy górę i dół do środka i zwijamy w rulonik jeden bok)

Krokiety maczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron w oleju.



Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Zaskoczyłaś mnie tymi jajkami w farszu, ale wyglądają swietnie.

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA