Gęsta pomidorowa z ryżem




 Zima... zima...
Jeszcze co prawda nie kalendarzowa, ale śniegu u mnie po kolana.
Na zimowy obiadek  proponuję gęstą rozgrzewającą pomidorówkę.










Składniki na 5 porcji :
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • mała cebulka
  • 0,5 szklanki ryżu
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżeczki koncertratu pomidorowego
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego lub kolorowego
  • szczypta lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • gęsta śmietana 18%
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na największych oczkach tarki. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody i wrzucamy 2 kostki rosołowe, ceblukę pokrojoną w kosteczki,ziele angielskie, pieprz ziernisty i łyżeczkę soli. Po zagotowaniu się wywaru wrzucamy starte warzywa. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy opłukany sypki ryż. Gotujemy ok. 25 min często mieszając. Ryż powinien być już miękki i wtedy dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pieprz. Podgotowujemy jeszcze z 5 minut i gotowe. Śmietanę i natkę pietruszki dodajemy już w miseczkach. 


 

2 komentarze:

  1. TAGUJĘ CIĘ ...:)
    Zapraszam...:)

    http://otulona-zapachem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pomidorówkę, oj bardzo!

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA