Zima... zima...
Jeszcze co prawda nie kalendarzowa, ale śniegu u mnie po kolana.
Na zimowy obiadek proponuję gęstą rozgrzewającą pomidorówkę.
Składniki na 5 porcji :
- 2 kostki rosołowe
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- mała cebulka
- 0,5 szklanki ryżu
- przecier pomidorowy
- 3 łyżeczki koncertratu pomidorowego
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 4 ziarnka pieprzu czarnego lub kolorowego
- szczypta lubczyku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- gęsta śmietana 18%
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na największych oczkach tarki. Do
garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody i wrzucamy 2 kostki rosołowe, ceblukę
pokrojoną w kosteczki,ziele angielskie, pieprz ziernisty i łyżeczkę
soli. Po zagotowaniu się wywaru wrzucamy starte warzywa. Jeszcze raz
doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy opłukany sypki ryż. Gotujemy ok. 25
min często mieszając. Ryż powinien być już miękki i wtedy dodajemy
przecier pomidorowy, koncentrat i pieprz. Podgotowujemy jeszcze z 5
minut i gotowe. Śmietanę i natkę pietruszki dodajemy już w miseczkach.
TAGUJĘ CIĘ ...:)
OdpowiedzUsuńZapraszam...:)
http://otulona-zapachem.blogspot.com/
Uwielbiam pomidorówkę, oj bardzo!
OdpowiedzUsuń