Deserowe ślimaczki


A dzisiaj coś dla wielbicieli gorzkiej czekolady.
Ja osobiście wolę mleczną, ale w domu mam dwóch łakomczuchów, którzy uwielbiają ten rodzaj czekolady.

Takie ciacha idealnie pasują do słodkiej kawy ....





 





 


SKŁADNIKI:
- porcja ciasta francuskiego
-  100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 18%
- 4 łyżeczki cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 1 żółtko utarte z  3 łyżeczkami cukru

WYKONANIE:


  1. Orzechy laskowe zmiksować w blenderze. Śmietanę, czekoladę i cukier rozpuścić w garnuszku. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na cieście francuskim i posypać sproszkowanymi orzechami. Zrolować każdy brzeg do środka i umieścić ciasto na 15 minut w zamrażalniku.
  3. Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Posmarować żółtkiem utartym z cukrem, tak aby 2 części były dobrze sklejone. Pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie posmarować mieszaniną jajka z cukrem. Piec w piekarniku przez ok. 17 minut w temperaturze 210 stopni.
  4. Wyjąć ciastka z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Najlepiej smakują jak są już zimne :)







1 komentarz:

  1. Przepis z pewnością wykorzystam, ostatnie zdjęcie bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA