Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie pozmieniała ;)
Pikantny kebab w tortilli
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 cebule dymki
- 2 ostre papryczki
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka curry
- oliwa z oliwek
- pęczek świeżej kolendry
- 400g jogurtu typu greckiego
- ogórek
- płaty tortilli
- 5 ząbków czosnku
- mała kapusta pekińska
- limonka
- sól
- biały pieprz
Kotleciki:
Do mięsa mielonego dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, pół pęczku posiekanej kolendry, jedną papryczkę ostrą pokrojoną w kosteczkę, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę x 2, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i łyżeczkę białego pieprzu. Wszystko mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Sos:
Jogurt mieszamy w miseczce razem z pozostałą kolendrą, 2 ząbkami czosnku posiekanymi na drobno, solą, łyżeczką białego pieprzu, trzema kropelkami oliwy i pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pokrojoną w kosteczkę papryczką. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut.
Blaszkę do peczenia smarujemy lekko oliwą z oliwek. Z mięsa formujemy małe kotleciki o podłużnym kształcie. Pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach w piekarniku. Połówki tortilli podgrzewamy na patelni, tak aby nie była chrupka tylko ciepła i elastyczna. Ja podgrzałam w mikrofali przez 20 sekund. Na ciepłą połówkę tortilli kładziemy liść pekinki, kotlecika oraz sos i zawijamy.
Same kotleciki sa bardzo pikantne, ale w połączeniu z sosem i tortillą łagodnieją.
Smacznego :)
Mniam...jak to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie
Usuń