Łosoś w cieście francuskim

Łososia uwielbiam w każdej postaci !




Składniki:
  • 30-40 dag. łososia świeżego
  • ok. 75g. szpinaku świeżego
  • dwa ząbki czosnku
  • pół kostki fety
  • paczka ciasta francuskiego
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • masełko do smażenia
 PRZYGOTOWANIE:

Liście szpinaku myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy lekko szpinak. Dodajemy do niego posiekany drobno czosnek i smażymy z dwie minutki. 


Rozkładamy na blaszce od piekarnika ciasto francuskie (wraz z papierem do pieczenia). Kładziemy na środek łososia. Przyprawiamy go lekko solą i pieprzem.Na rybę układamy szpinak, a potem fetę pokrojoną w kosteczki. 

Zawijamy wszystko ciastem w wielki pieróg, by nie było nigdzie dziur. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.


 SMACZNEGO !


15 komentarzy:

  1. łosoś, szpinak i ciasto francuskie, to jest niebo w gębie, kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) tez taki czasem robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam łososia, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno cudnie pachnie i smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smacznie, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany jak pysznie wygląda!!! aż mi burczy w brzuchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie w wersji wytrawnej, zapisałam przepis, wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaam! Ale bym takiego zjadła :D Aż mi w brzuchu burknęło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś smaka! Wszystkie składniki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA