Tak mi się spodobał, że sama postanowiłam go zrobić :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 5 jajek
- 220 g mąki
- 180g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 125ml oleju
- 3 łyżki kakao
- 125ml wody
- pół kilo twarogu sernikowego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 100g cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z połową cukru. Dolać olej i wodę i utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszać razem masę białkową i żółtkową. Lekko wymieszać łyżką. Do tego przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Wyrównać, by nie było górek.
Masa:
Twaróg, budyń w proszku i cukier dokładnie zmiksować ze sobą. Przełożyć do woreczka foliowego i uciąć róg. Wyciskać masę na ciasto tworząc kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut.
SMACZNEGO !
wygląda świetnie, takiej wersji sernika jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju serniki zwłaszcZa pieczone :) Takiego cuda jeszcze nie miałam okazji ani zajadać,ani oglądać :) Pozdrawiam serdecznie i na pewno będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuń