Zwykle robię barszcz biały, czy coś na kształt żurku na białej kiełbasce. Czasem jednak warto poeksperymentować i ulubione danie stworzyć z innych składników. Na żeberkach barszczyk robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że była to ciekawa odmiana.
SKŁADNIKI:
- kość żeberkowa
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki soku z kiszonej kapusty
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- mała śmietana 18%
- pół łyżeczki vegety
- łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 3 jajka
- 5 ziemniaków
Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i wkładamy dokładnie umytą kość żeberkową. Gdy woda się zagotuje usuwamy szumy i solimy wodę Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka razem z liściami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 60 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmniejszamy gaz i wlewamy sok z kapusty, oraz dodajemy majeranek i vegetę. Kość wyjmujemy. Mąkę mieszamy ze śmietana i chochelką ciepłego wywaru i wlewamy do całości.
Po zagotowaniu odczekać ok. 10 min i podawac w miseczkach z połówkami jajek i natką pietruszki.
SMACZNEGO ! :)
uwielbiam żurki, białe barszcze - na wszystkim :D na kiełbasce, na mięsku :) tylko nikt z domowników poza mną nie lubi
OdpowiedzUsuńbędę wpadac do Ciebie ;)))
Mmmm ja jeszcze czasem robię na wędzonym żeberku, polecam, daje piękny zapach i aromat ;)
OdpowiedzUsuńjestem z Kościerzyny :)
OdpowiedzUsuńOooo, taką zupkę to bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń