Dlatego dziś coś lżejszego, a mianowicie zupa ogórkowa.
Ogórki kiszone jak wiadomo sa lekko strawne i oczyszczają organizm z toksyn. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z organizmu, dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów.
Dwa dni z tą zupą i rzeczywiście żołądek ruszył :)
SKŁADNIKI:
- 25 dag. mięska wieprzowego z kością
- ok. 7 średnich ogórasków kiszonych
- pół szklanki soku z ogórków kiszonych
- włoszczyzna
- 6 ziemniaków
- mała śmietana 18%
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- łyzka koperku
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
Mięsko umyć, umieścić w garnku, zalać ok. 3 litrami wody i zagotować. Zebrać szumy. Zmniejszyć ogień, dodać sól, liść laurowy , ziele angielskie i łyżkę posiekanego koperku. Dodać także umytą, obraną i pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę. Gotować pod przykryciem przez około 25 minut. Dodać umyte, obrane i pokrojonę w kostkę ziemniaki. Gotować dalej przez ok. 15 minut. Mięsko wyjąć, pokroić na kawałeczki i wrzucić do zupy. Oczywiście kośc wyrzucamy. Wlewamy sok z ogórków i dodajemy starte ogórki. Gotowac ok. 10 minut. Śmietanę dobrze utrzeć z mąką, dodać trochę wywaru i wymieszać. Następnie wlać do zupy, zagotować i zestawić z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego !
Uwielbiam ogórkową :)
OdpowiedzUsuńOj moja babcia robi pyszną ogórkową... taką gęstą, ale ona robi ją około 3-4 godzin :)
OdpowiedzUsuńwow to musi być wypieszczona ta zupka Twojej babci. Moje głodomory niestety nie wytrzymają tyle.
UsuńLibię ogórkową. :)
OdpowiedzUsuńOj, jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAby zaostrzyć smak zupy polecam starte ogórki smażyć na paletelni z 1 łyżeczką tłuszczu co jakiś czas mieszają, mogą zbrązowieć, chodzi o to aby woda odparowała i zrobiły się kwaśniejsze.
OdpowiedzUsuń