Zabliżają się urodziny i zaczyna się myślenie z której cukierni zamówć tort. Bo przecież takie święto bez tortu urodzinowego to nie do wyobrażenia. Przynajmniej dla mnie. Ciacho musi być dobre i ładnie się prezentować, a przy tym nie wiele kosztować. A może zamiast obdarzać zaufaniem cukiernika zrobić poprostu samemu? Pomyślicie, że trudno, albo, że zbyt wiele czasu trzeba na to. Nic bardziej mylnego.
Wystarczy wybrać się do sklepu i poświęcić dosłownie 30 minut.
Do koszyka wkładamy:
- gotowe spody tortowe. Tu polecam te z Dan Cake. Są droższe od innych, ale naprawdę warto wydać te 2 zł więcej. Biszkopt podzielony jest na 3 części, nie rozwala się i jest dobrze nawilżony.
- dwie torebki kremu do tortów. Mogą oczywiście być dwa różne smaki. Polecam te z Delecty, są gęste i nie za słodkie.
- aromat do ciast.
- śmietankę 30 % w plastikowym pojemniczku , nie kartoniku.
- i dodatki na takie jakie mamy tylko ochotę. ( migdały, owoce, lentylki itp.)
Spody tortowe nasaczamy jedną rozsmarowaną kropelką aromatu. Przekładamy wybranymi kremami do tortów. Na wierzch i w około dajemy bitą śmietanę. Ozdabiamy w sposób jaki tylko chcemy. Wstawiamy do lodówki na 3 godzinki.
I to wszystko :)
Koszt składników to ok. 25 zł. Tyle co zapłacilibysmy w cukierni za jedynie kilogram. A zrobiony przez was tort będzie ważył ok. 3 kilogramy.
Jest oszczędność i to spora !
Zobaczcie jaki torcik gościł u mnie na święta.
Użyłam :
- spody tortowe ciemne Dahli z Dan Cake, które otrzymałam w paczuszce niedawno.
- krem do tortów śmietankowy Delecta
- krem do tortów tiramisu Delecta
- 2 x śmietanka 30% Pilos (Lidl)
- 2 x kiwi do ozdoby na około
- małe bezy, które były z tej samej paczki co spody
- 2 łyżeczki kakao
- aromat do ciast rumowy
Znikł w ciągu jednego dnia :)
torcik wyglada pysznie :) tylko ja preferuję biszkopty robione samemu :-D
OdpowiedzUsuńŚwietny.
OdpowiedzUsuńChoć i ja zawsze robię sama biszkopt, ale masę zdarza mi się zakupić w sklepie.
Moja babcia robi dobre torty:)
OdpowiedzUsuńBabcie zawsze robią pyszne rzeczy :D
UsuńAle musiał być pyszny :P
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ! Ja właśnie w weekend będę robiła dla mojego Miśka bo ma urodziny :)
OdpowiedzUsuńWygląda szalenie apetycznie!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńIle kremu ( paczek ) wyszło na 1 krążek ?
OdpowiedzUsuń