SKŁADNIKI:
- 2 litry wody
- 2 serki topione naturalne lub serowe (duże, nie małe trójkąciki :P)
- 2 kostki bulionowe grzybowe
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- łyżka mąki pszennej
WYKONANIE:
- Do garnka wlewamy 2 litry wody.
- Do gotującej się wody wrzucamy 2 kostki bulionowe.
- Po rozpuszczeniu się kostek wrzucamy serki topione.
- Gdy serki rozpuszczą się doprawiamy solą i pieprzem.
- Trzeba uważać, bo zupa potrafi wykipieć jak mleko.
- Na koniec zmniejszamy gaz na minimum i zagęszczamy mąką . (Odlewamy trochę wywaru do miski i wsypujemy łyżkę mąki mieszając, aby nie powstały grudki)
- Wyłączamy gaz i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Zupkę można podać z makaronem lub grzankami , albo po prostu samą.
mniam mniam :) trochę mało sycąca jak dla moich głodomorów, ale raz na jakiś czas można zjeść
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam serowa to myślałam, że ze zwykłego sera żółtego ;)
OdpowiedzUsuńJakby się uprzeć to też można ;)
Usuńnie jadłam nigdy serowej!
OdpowiedzUsuńZapisuję i muszę wypróbować w takim razie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis dla zapracowanych:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję do niej pora, .Smaczna i szybka.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńtrzeba spróbować :)
Przeczytałam, że studencka i po prostu musiałam przeczytać dalej! I rzeczywiście, jako studentka znałam ten przepis, dzięki za przypomnienie ;D
OdpowiedzUsuńChyba ją wypróbuję. Podobnym sposobem robiłam sos do mięsa.
OdpowiedzUsuńUwielbiałem zupy z serka topionego :)
OdpowiedzUsuńChyba wieki minęły odkąd jadłam taką zupę :D
OdpowiedzUsuńwow smacznie brzmi...tylko serki topione, nie są chyba zbyt zdrowe..ale czasami;))))
OdpowiedzUsuńZwykle robiłam zupkę serową w kubku z saszetki, aż tu Paczajka dodala posta i mój świat się zmieni :D
OdpowiedzUsuń