Klopsiki z indyka w sosie curry

Z niecierpliwością czekam co miesiąc na wydanie Biedronkowej gazety "Moje Smaki życia". Ludzie, którzy ją tworzą odwalają kawał dobrej roboty :)
Większość potraw jest na prawdę prosta i nie droga do wykonania.
Przepis poniżej właśnie z tej gazetki. Minimalnie przerobiony ilościowo.


SKŁADNIKI:                                                                                                                                              
  • mięso mielone z indyka 0,5 kg
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki curry
  • olej do smażenia
  • mąka 
  • puszka groszku zielonego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • sól

WYKONANIE:                                                                                                                                            
  1. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i solą.
  2. Formujemy  małe pulpeciki i obtaczamy je w mące.
  3. Cebule siekamy i podsmażamy ją na złoto na głębokiej patelni.
  4. Wrzucamy na patelnię pulpeciki i rumienimy z każdej strony.
  5. Bezpośrednio na patelnię wsypujemy curry.
  6. Wlewamy 3 szklanki wody.
  7. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Bez przykrywki
  8. Pięć minut przed końcem dodajemy osączony zielony groszek.
  9. Na koniec wyłączamy gaz, dolewamy jogurt i posypujemy natką pietruszki.
  10. Podajemy z ryżem.


Prosto? Prosto !
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiaaaam curry! <3 Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi fajnie, tylko musiałabym znaleźć alternatywę dla groszku, bo go nie znoszę. Może kukurydza...

    OdpowiedzUsuń
  3. O, też nie lubię groszku, a uwielbiam kukurydzę :D Myślę, że to faktycznie dobra alternatywa..

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię curry ;)
    Całość wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA