Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i jajkiem.

Dziś na tapecie przepis z bloga Gotuję, bo lubię.


Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i jajkiem




Składniki:

* 400 g filetu z łososia bez skóry 
* 5-6 ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
* 4 ugotowane na twardo jajka
* 1 łyżeczka miękkiego masła (do wysmarowania formy)

Sos:

* 100 ml mleka
* 150 ml śmietany kremówki (słodkiej) (np. 30%)
* 2 surowe jajka
* 100 g drobno startego oscypka (lub innego sera wędzonego)
* 1 spory pęczek koperku (posiekany)
* 1 łyżeczka tartego chrzanu
* 1/2 łyżeczki soli
* 2-3 szczypty pieprzu

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem a następnie układamy w nim pokrojone w plastry ziemniaki.(starcza na dwie warstwy). Na ziemniakach kładziemy przekrojone na pół jajka i łososia pokrojonego w kostkę. 
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i delikatnie zalewamy nim ułożone w naczyniu składniki.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.


* przepis skopiowany z bloga http://gotowaniecieszy.blox.pl/html. Zdjęcia moje.
* moje uwagi zaznaczone na czerwono.


 

Przepis prosty i nie sprawił mi większego problemu.  A zapiekanka wyszła smaczna :)

4 komentarze:

  1. Fajne :) Choć dla mnie połączenie ziemniaka, łososia i jajka to niezły zapychacz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowała :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jemy potrwa z mięsa ani ryb. Jednakże pomysł fajny, zamiast rybki damy co innego może i wypróbujemy jak znajdziemy czas:)

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA