Pikantny kebab w tortilli wg. Okrasy

W tamtym tygodniu z przepisów, które proponuje Lidl, wybrałam danie Okrasy.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie pozmieniała ;)


Pikantny kebab w tortilli

 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 cebule dymki
  • 2 ostre papryczki
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka curry
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 400g jogurtu typu greckiego
  • ogórek
  • płaty tortilli
  • 5 ząbków czosnku
  • mała kapusta pekińska
  • limonka
  • sól
  • biały pieprz 

Kotleciki:





 Do mięsa mielonego dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, pół pęczku posiekanej kolendry, jedną papryczkę ostrą pokrojoną w kosteczkę, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę x 2, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i łyżeczkę białego pieprzu. Wszystko mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Sos:

 Jogurt mieszamy w miseczce razem z pozostałą kolendrą, 2 ząbkami czosnku posiekanymi na drobno, solą, łyżeczką białego pieprzu, trzema kropelkami oliwy i pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pokrojoną w kosteczkę papryczką. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut.


 Blaszkę do peczenia smarujemy lekko oliwą z oliwek. Z mięsa formujemy małe kotleciki o podłużnym kształcie. Pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach w piekarniku. Połówki tortilli podgrzewamy na patelni, tak aby nie była chrupka tylko ciepła i elastyczna. Ja podgrzałam w mikrofali przez 20 sekund. Na ciepłą połówkę tortilli kładziemy liść pekinki, kotlecika oraz sos i zawijamy.


Same kotleciki sa bardzo pikantne, ale w połączeniu z sosem i tortillą łagodnieją.

Smacznego :)

2 komentarze:

to i owo DLA ZDROWIA