Domowy barszcz biały na żeberkach


Zwykle robię barszcz biały, czy coś na kształt żurku na białej kiełbasce. Czasem jednak warto poeksperymentować i ulubione danie stworzyć z innych składników. Na żeberkach barszczyk robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że była to ciekawa odmiana.





SKŁADNIKI:
  • kość żeberkowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • mała śmietana 18%
  • pół łyżeczki vegety
  • łyżka mąki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 jajka
  • 5 ziemniaków
WYKONANIE:

Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i wkładamy dokładnie umytą kość żeberkową. Gdy woda się zagotuje usuwamy szumy i solimy wodę Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka razem z liściami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 60 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmniejszamy gaz i wlewamy sok z kapusty, oraz dodajemy majeranek i vegetę. Kość wyjmujemy. Mąkę mieszamy ze śmietana i chochelką ciepłego wywaru i wlewamy do całości.
Po zagotowaniu odczekać ok. 10 min i podawac w miseczkach z połówkami jajek i natką pietruszki.

SMACZNEGO ! :)

4 komentarze:

  1. uwielbiam żurki, białe barszcze - na wszystkim :D na kiełbasce, na mięsku :) tylko nikt z domowników poza mną nie lubi
    będę wpadac do Ciebie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ja jeszcze czasem robię na wędzonym żeberku, polecam, daje piękny zapach i aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, taką zupkę to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA