Duszona szyneczka z cebulką

Proste i szybkie danie do którego idelnie pasuje kuskus i ogóreczek kiszony.





SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego lub gyros
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 szklanki wody
  • olej do smażenia

 Mięso kroimy jak na kotlety na ok 1cm szerokości. Podsmażamy na oleju po ok. 2 minuty na stronę. Dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Smażymy aż się lekko zarumieni. Dolewamy trzy szklanki wody i dodajemy mieszankę przypraw. Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut, aż mięso będzie miękkie.Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy 1,5 łyżeczki mąki  rozrobionej z wodą- jak do zupy. Gotujemy minutkę i zestawiamy z ognia. 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. O, smaczne smaczne! Wiem, ponieważ robimy często coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA