Większość potraw jest na prawdę prosta i nie droga do wykonania.
Przepis poniżej właśnie z tej gazetki. Minimalnie przerobiony ilościowo.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2 łyżeczki curry
- olej do smażenia
- mąka
- puszka groszku zielonego
- 200 g jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- sól
WYKONANIE:
- Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i solą.
- Formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące.
- Cebule siekamy i podsmażamy ją na złoto na głębokiej patelni.
- Wrzucamy na patelnię pulpeciki i rumienimy z każdej strony.
- Bezpośrednio na patelnię wsypujemy curry.
- Wlewamy 3 szklanki wody.
- Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Bez przykrywki
- Pięć minut przed końcem dodajemy osączony zielony groszek.
- Na koniec wyłączamy gaz, dolewamy jogurt i posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z ryżem.
Prosto? Prosto !
Smacznego :)
Uwielbiaaaam curry! <3 Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie, tylko musiałabym znaleźć alternatywę dla groszku, bo go nie znoszę. Może kukurydza...
OdpowiedzUsuńO, też nie lubię groszku, a uwielbiam kukurydzę :D Myślę, że to faktycznie dobra alternatywa..
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńlubię curry ;)
OdpowiedzUsuńCałość wygląda smakowicie.
jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń