Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i jajkiem
Składniki:
* 400 g filetu z łososia bez skóry
* 5-6 ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
* 4 ugotowane na twardo jajka
* 1 łyżeczka miękkiego masła (do wysmarowania formy)
Sos:
* 100 ml mleka
* 150 ml śmietany kremówki (słodkiej) (np. 30%)
* 2 surowe jajka
* 100 g drobno startego oscypka (lub innego sera wędzonego)
* 1 spory pęczek koperku (posiekany)
* 1 łyżeczka tartego chrzanu
* 1/2 łyżeczki soli
* 2-3 szczypty pieprzu
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem a następnie układamy w nim
pokrojone w plastry ziemniaki.(starcza na dwie warstwy). Na ziemniakach kładziemy przekrojone na
pół jajka i łososia pokrojonego w kostkę.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i delikatnie zalewamy nim ułożone w naczyniu składniki.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
* moje uwagi zaznaczone na czerwono.
Przepis prosty i nie sprawił mi większego problemu. A zapiekanka wyszła smaczna :)
Fajne :) Choć dla mnie połączenie ziemniaka, łososia i jajka to niezły zapychacz :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie jemy potrwa z mięsa ani ryb. Jednakże pomysł fajny, zamiast rybki damy co innego może i wypróbujemy jak znajdziemy czas:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń