Biała z serem i boczkiem




Może to jeszcze nie sezon grillowy, ale czasem i o tej porze roku chce się zjesć coś takiego co przypomni letnie wieczory spędzone przy dymiącym palenisku.
Mnie naszła właśnie ostatnio taka ochota i spróbowałam przyżądzić kiełbaski w piekarniku. Też wyszły pyszne :)











SKŁADNIKI:

  • 6 białych kiełbasek surowych
  • 1 plasterek sera żółtego
  • 1 plasterek boczku wędzonego lub parzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka papryki w proszku słodkiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 PRZYGOTOWANIE:
 
Nacinamy każdą kiełbaskę w dwóch lub trzech miejscach, w zależności od tego jak duża jest. Ser żółty kroimy w paseczki ok. 1cm na 2 cm. Tak samo kroimy boczek. W nacięcia kiełbaski wkładamy po paseczku boczku i sera. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy do niego łyżkę papryki i dwie łyżki oliwy. Mieszamy wszystko. Kiełbaski układamy na folii aluminiowej. Smarujemy zrobioną marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Nie przeraźcie się faktem, że folia będzie uświniona, to tłuszczyk, który się wytopił i roztopiony ser żółty.


11 komentarzy:

  1. Fajna alternatywa dla białej zaparzanej, muszę spróbować tak zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. mój M. byłby zachwycony, ale musi sobie sam takie cudo przyrządzić 8)

    OdpowiedzUsuń
  3. można tez wypróbować na grilu elektrycznym, wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności:-))) Miłego dnia Paczaj ka

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm jak smacznie wyglądają, schrupałabym je

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę takiego tłuszczyku!!! aaaa
    chociaż, w sumie? jedna kiełbaska na grillu i do tego misa sałaty :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj tam jedna kiełbaska nie zaszkodzi ;P ja sama jedną się najadłam.

      Usuń
  7. Mmm uwielbiam takie pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, uwielbiam białe kiełbaski

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, muszę zrobić w mikrofali ;)

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA