Moja wersja jest bez papryki świeżej, bo mam uczulenie. Kto lubi może śmiało ją dodać.
NA 2 PORCJE
CZAS POTRZEBNY : ok. 2,5 h
SKŁADNIKI:
GULASZ
- 0,5 kg mięsa wieprzowego ( np. karkówka)
- 2 łyżki mąki
- 1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej
- 2 cebule
- 20 dag. pieczarek
- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka chilli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- łyżka majeranku
- sól i pieprz
- gęsta śmietana (obojętnie czy 12%, czy 18%)
- koperek
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso.
- W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową).Zmniejszyć gaz i gotować tak na wolnym ogniu do samego końca. Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek.
- Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda.
- Do gulaszu wrzucić pieczarki, przecier pomidorowy, paprykę w proszku i chilli. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
- W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. Ja zrobiłam mniejsze placuszki, bo nigdy nie potrafię obrucić tak dużego placka bez rozwalenia go.
- Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
- Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem.
U mnie 3 małe placki na spodzie, gulasz w środku i jeden mały placek na wierzchu przystrojony śmietaną i koperkiem - tak było mi łatwiej.
Smacznego :)
Ps. Muszę wykombinować jak zrobić, aby można było druknąć przepis prosto z bloga.
Może ktoś wie jak to zrobić i podpowie? :)
Pychota!!!
OdpowiedzUsuńrobię juz drugi raz i mam nadzieje, ze tym razem wyjda mi tak jak ostatnio... jak to rodzinka powiedziala "lepsze niz w restauracjii" ;))
Ja tylko dodaje jeszcze do gulaszu, po przecierze odrobine zawiesiny z maki i wody, by gulasz byl gestszy :))
Pozdrawiam
Cieszę się :) Nam też bardzo smakuje:) A mąkę z wodą też czasem dodaję jak za rzadki wyjdzie ;)
Usuń