Zupa z pora

Zimno...Zimno...Zimno.... , czas na zupkę rozgrzewającą.
Jest to szybka i prosta w wykonaniu zupka. W smaku coś pomiędzy rosołkiem, a zupą cebulową.




SKŁADNIKI:                                                                                                                                           
  • por x 3 (białe części)
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz
WYKONANIE:                                                                                                                                                             
  1. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy lub oleju.
  2. Białe części pora kroimy w półksięzyce.
  3. Cebulę kroimy w grubą kostkę.
  4. Wrzucamy por i cebulę do garnka z oliwą (lub olejem) i smażymy do lekkiego zarumienienia.
  5. Wlewamy około 2 litry wody do garnka.
  6. Do garnka wrzucamy kostkę rosołową.
  7. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i lekko solimy.   
  8. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do miękkości ziemniaków.
  9. Zmniejszamy ogień i dodajemy łyżeczkę chrzanu i pieprz (według uznania).
  10. Gotujemy około 5 minut i wyłączamy gaz.
  11. Zabielamy śmietaną

SMACZNEGO !            

8 komentarzy:

  1. Lubię takie smaki, dodałabym jeszcze z dwa pory ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym: http://przepisownik.blogspot.com/2013/09/wygraj-zestaw-pysznych-produktow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ją lubię :) i w swojej wersji nie ograniczam się tylko do białych części porów - kroję całego jak leci ;)
    zupka jest przepyszna z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. z zupami jesr zawsze problem w doprawianiu do smaku :E

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie zupy, muszę koniecznie wypróbować :-) Tum bardziej, że na te coraz chlodniejsze dni przyda się taki rozgrzewacz :-)

    OdpowiedzUsuń

to i owo DLA ZDROWIA