Jest to szybka i prosta w wykonaniu zupka. W smaku coś pomiędzy rosołkiem, a zupą cebulową.
SKŁADNIKI:
- por x 3 (białe części)
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- cebula
- kostka rosołowa
- 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
- śmietana 18%
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól
- pieprz
- Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy lub oleju.
- Białe części pora kroimy w półksięzyce.
- Cebulę kroimy w grubą kostkę.
- Wrzucamy por i cebulę do garnka z oliwą (lub olejem) i smażymy do lekkiego zarumienienia.
- Wlewamy około 2 litry wody do garnka.
- Do garnka wrzucamy kostkę rosołową.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i lekko solimy.
- Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do miękkości ziemniaków.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy łyżeczkę chrzanu i pieprz (według uznania).
- Gotujemy około 5 minut i wyłączamy gaz.
- Zabielamy śmietaną
SMACZNEGO !
pycha:d
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, dodałabym jeszcze z dwa pory ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie kulinarnym: http://przepisownik.blogspot.com/2013/09/wygraj-zestaw-pysznych-produktow.html
bardzo ją lubię :) i w swojej wersji nie ograniczam się tylko do białych części porów - kroję całego jak leci ;)
OdpowiedzUsuńzupka jest przepyszna z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi ♥
ta zupka to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńthx bardzo:)
OdpowiedzUsuńmeybe follow;)?
z zupami jesr zawsze problem w doprawianiu do smaku :E
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zupy, muszę koniecznie wypróbować :-) Tum bardziej, że na te coraz chlodniejsze dni przyda się taki rozgrzewacz :-)
OdpowiedzUsuńmniam,coś w sam raz dla mnie
OdpowiedzUsuń;)